Smerter i ryggsøylen er ikke et tegn på aldring og kan lindres

data publikacji: 2018-08-01 13:14:17

Når man oppdager første symptomer til innsnevring av spinalkanalen, blir de ofte sett på som en vanlig aldringsprosess. Mange tror at etter at man fyller 60 år, må man bli vant til smerter i ryggsøylen. Når smertene blir til slutt vanskelig å tåle, søker lidende personer legehjelp. Som oftest får de likevel foreskrevet smertestillende medisiner eller hører et forslag om operasjon, med forbehold om at operasjonen er risikofylt og kan medføre komplikasjoner. Alt blir annerledes når pasienten kommer til St. Adalbertus sykehus i Poznań [polsk: Szpital Świętego Wojciecha w Poznaniu – o.a.], hvor leger har i halvannet år gjennomført kikhullsoperasjoner på ryggsøyler hos pasienter med denne sykdommen.

– Omtrent 80 prosent av våre pasienter er eldre enn 60 år – sier Piotr Winkler, nevrokirurg fra sykehuset i Poznań, den første legen i Polen som gjennomførte en endoskopisk stenoseoperasjon i januar 2017. – Mesteparten kommer til oss med ulike erfaringer fra andre sykehus. De er overrasket når de hører at stenose kan kureres på en så enkel og lite invasiv måte, uten risiko knyttet til tradisjonelle operasjoner.
Spinalstenose betyr innsnevring av spinalkanalen, noe som fører til kompresjon av nervestrukturer. Innsnevringen er som regel forårsaket av progredierende patologiske forandringer i ryggsøylen. Forandringene skjer når musklene som stabiliserer ryggsøylen blir svakere med alderen. Symptomer på stenose er smerter i ryggsøylen som stråler til legger, lår eller bakside. – Inne i spinalkanalen finnes det nerverøtter i cerebrospinalvæsken, som i lendevirvlene bør ha nok plass til å passere – beskriver dr. Winkler på en billedlig måte. – Hvis kanalen er innsnevret, kan nerverøttene komme i klem. Da kan hvert forsøk på bevegelse, f.eks. når man går, føre til smerter.
En konvensjonell stenoseoperasjon omfatter fjerning av de fragmentene av ryggsøylens bakre del som ble påvirket av patologiske forandringer. For å gjennomføre en ryggsøyleoperasjon må man lage et snitt på ryggen, noen ganger lengre enn 10 centimeter. Dette omfatter ikke bare skjæring i huden, men også separering av ryggradmuskler og fjerning av forvokste facettleddkapsler. Etter et så omfattende inngrep oppstår det ofte instabilitet i den delen av ryggsøylen som ble operert. I slike tilfeller er det nødvendig med implantater. Operasjonen medfører lang helbredelsestid. Tilheling av selve operasjonssåret tar ofte et par uker. Et så stort snitt på et sted som er stadig i bevegelse medfører stor risiko for infeksjon. I tillegg trenger man flere måneder av rehabilitering.
– Ved et endoskopisk inngrep lager vi et lite snitt, bare på et par millimeter. Det viktigste er at vi ikke trenger implantater – forklarer dr. Winkler. – Under inngrepet på vårt sykehus utvider vi spinalkanalen ved å fjerne bare fortykninger i ligamentum flavum og deler av leddet, dvs. kun de elementene som er ansvarlige for innsnevring og smerte. Inngrepet er langt mindre invasivt enn en konvensjonell operasjon.
For å gjennomføre et endoskopisk inngrep i ryggraden lager kirurgen et lite snitt i ryggen for å føre inn en hjelpeinstrument, dvs. et metallrør på 8 mm i diameter, og opprette tilgang til det stedet hvor spinalkanalen er innsnevret. Operasjonen utføres ved hjelp av små kirurgiske instrumenter. Med mikrosaks, beintang og diamantbor fjerner legen de fragmentene som forårsaker nervekompresjon. Diamantborene lar kirurgen skjære i bein uten risiko for skade på nervestrukturer. Ved tradisjonelle operasjoner i ryggraden mister pasienten ofte mye blod. Dette er ikke tilfelle ved bruk av endoskop. Det finnes ikke mange kontraindikasjoner for bruk av denne metoden, bortsett fra bruk av medisiner som påvirker blodlevring i vesentlig grad eller sykdommer som utelukker generell anestesi.
Etter en endoskopisk stenoseoperasjon kommer man raskt tilbake til full helse. Selv de pasientene som brukte rullestol eller krykker ved innskriving i sykehuset, står opp og er i stand til å gå selvstendig. – Mange pasienter mener at dette ikke er sannsynlig – sier dr. Winkler. – En slik holdning fremgår av deres tidligere erfaringer. Ofte hadde de vært i behandling i flere måneder og brukte utallige smertestillende medisiner som ikke var til særlig hjelp. Og nå kommer de til oss og hører at de kan bli kvitt smertene i løpet av et par dager.
Symptomer på patologiske forandringer i ryggsøylen kan være villedende. I begynnelsen er smerter sjeldne og korte. Med tiden endrer forholdet seg. Ryggsøylen verker i stadig lengre perioder, mens tiden når pasienten kan fungere normalt blir kortere. Til slutt er smertene i ryggen alltid til stede. – Man tror at problemer med ryggsøylen er noe naturlig når man blir eldre, men det trenger ikke å være slik – forteller dr. Winkler. – Jeg vil overbevise personer som har problemer med stenoserelaterte smerter i ryggen, at de kan oppdage og bekjempe sykdommen helt fra første symptomer.
Ikke alle pasienter som kommer til sykehuset i Poznan blir henvist til operasjon. I noen tilfeller kan deres helse forbedres med øvinger som styrker bestemte muskelpartier.
– Fornuftig trening kan hjelpe mange pasienter, men øvingene må være riktig tilpasset og gjennomført – sier dr. Winkler. – Her er vanlig gymnastikk ikke nok, fordi håndbevegelser alene ikke kommer til å stabilisere ryggmusklene. Derfor må treningen være tilpasset pasientens behov og helsetilstand, og skje under tilsyn av en spesialist.


På sykehuset blir de pasientene som trenger rehabilitering behandlet av en spesialist i fysioterapi, dr n. med. Sławomir Marszałek. Sykehuset samarbeider også med fysioterapeuter fra hele Polen. – De anbefaler oss til pasienter som trenger et inngrep, og vi henviser de pasientene som kan unngå operasjon, til rehabilitering – forklarer Piotr Winkler. Et inngrep er nødvendig hos de pasientene som ikke lenger kan fungere normalt på grunn av sine lidelser: når smerten er uutholdelig og avstanden som den syke kan klare selvstendig blir stadig kortere. – I begynnelsen av sykdommen har eldre personer problemer med å komme seg til en butikk og unngår å gå opp trappen på grunn av vanskeligheter – sier Piotr Winkler. – Som regel forklarer de sine lidelser med alder. Med tiden slutter de likevel å gå ut av huset i det hele tatt, fordi de ikke er i stand til å gå noen ti-meter. Av og til mottar vi sengeliggende pasienter med liggesår. For dem og deres familier er det vanskelig å tro at en endoskopisk operasjon kan forandre livene deres i en så stor grad.
Dr. Winkler husker en pasient på over 70 år som ble utskrevet fra et annet sykehus, fordi leger sa at de ikke kunne gjøre noe mer for ham. Mannen klaget på kraftige smerter i den nedre delen av ryggsøylen. Han godtok nesten at han ikke var i stand til å gå. På grunn av alderen ble han nektet en konvensjonell stenoseoperasjon. – I det siste snakket jeg med familie til en pasient som hadde undergått et endoskopisk inngrep hos oss – sier dr. Winkler. – Det viste seg at han ikke bare spaserer, men også arbeider litt i hagen.


Pasienter med ryggsmerter tar ofte store mengder av smertestillende medisiner. Når de kommer til en ny lege, får de foreskrevet en resept for enda større doser. – I det siste hadde vi en pasient som ble henvist til operasjon, men før selve inngrepet måtte han undergå detoksifisering, fordi han var forgiftet med medisiner – sier dr. Winkler.
Kikhullskirurgi på sykehuset er ikke refundert av det nasjonale helsefondet og koster ca. 13 tusen zloty. Ingen av pasientene som har valgt et slikt inngrep angrer denne utgiften, fordi det har så mange fordeler og så lite ulemper. En tradisjonell operasjon betyr noen måneder eller år med rehabilitering, smertestillende medisiner og en stor risiko for komplikasjoner. Ved et endoskopisk inngrep blir den ene utgiften nok til at pasienten kommer tilbake til full helse etter kun et par uker. Et endoskopisk inngrep har en rekke fordeler for pasienten. Dr. Winkler påpeker den eneste negative siden. – Kikhullskirurgi er vanskelig å lære. For å påta seg gjennomføring av endoskopiske inngrep trenger man flere års opplæring i den retningen. Ikke alle gode leger er i stand til å utføre en slik operasjon – sier dr. Winkler. – Det er likevel verdt bryet, først og fremst av hensyn til pasienters gode. Jeg er glad at jeg kan hjelpe dem som lider og lever med smerter hele tiden. Uten et inngrep kan slike smerter ende med uførhet.

DO NOT WAIT! MAKE AN APPOINTMENT TODAY

To make an appointment call us, write an e-mail or send a callback form. Our consultant will contact you at a convenient time to arrange a visit.

Make an appoitment

FIND OUTIF WE CAN HELP YOU!

Briefly describe your ailments and the treatment you have received so far

Contact us

+48 663 66 66 55
+48 616233112

Contact us

FIND OUT IF WE CAN HELP YOU!